Arrow Downward Arrow Downward Close Close Done Done Cart Cart clock clock
iGENEA
Persoonlijk advies

Wij staan altijd voor u klaar! Neem contact met ons op via e-mail of Whatsapp.

Als u wilt dat wij u terugbellen, vul dan uw telefoonnummer in en hoe u te bereiken bent. Wij bellen u graag voor een persoonlijk gesprek.

info@igenea.com WhatsApp

Oude stam Tibetanen - Voorouders en oorsprong

DNA-test bestellen

Waar komen de Tibetanen vandaan?

De Tibetaanse bevolking van naar schatting vijf tot zes miljoen mensen leeft op een uitgestrekt hoogplateau, een hoge woestijn omgeven door kale, koude vlaktes en het hoogste gebergte op aarde, de Himalaya.
Cultureel gezien is Tibet veel groter dan het gebied in China dat de "Tibet Autonome Regio" wordt genoemd. Dit grotere Tibet omvat Bhutan, Sikkim, het noorden van Nepal en delen van Kasjmir in het noorden van India. Grote delen van de Chinese provincies Gansu, Qinghia, Sichuan en Yunnan zijn ook etnisch Tibetaans. Groepen die beïnvloed zijn door de Tibetaanse cultuur en het spreken van talrijke dialecten dragen bij aan de complexe Tibetaanse wereld. In China is het Mandarijns de lingua franca geworden voor veel Tibetanen.

Hoe is de cultuur van de Tibetanen?

Door de geografische ligging en het isolatiebeleid konden de Tibetanen tot het midden van de 20e eeuw een bijna middeleeuwse manier van leven handhaven. Hun cultuur is ontstaan in het relatief vruchtbare zuiden van het plateau, waar de gerstteelt mogelijk was, terwijl in het verre noorden de nomaden die in zwarte tenten leefden, vooral de alomtegenwoordige yak, vee fokten. In de 7e eeuw kwam het boeddhisme uit China, al snel gevolgd door boeddhistische zendelingen uit het noorden van China. Religieuze en seculiere instellingen zijn samengesmolten en doordrongen van alle gebieden van het leven. Het land had 6.000 kloosters en van elke familie werd minstens één zoon monnik.
Hoewel het Tibetaanse boeddhisme veel takken heeft, domineert de Gelukpa-sekte al sinds de 17e eeuw, toen de Vijfde Dalai Lama de top van de theocratie bereikte. Op basis van het boeddhisme ontwikkelde zich een kosmopolitische filosofie, een zoektocht naar kennis, die tot op de dag van vandaag grotendeels heeft standgehouden. De feitelijke onafhankelijkheid van Tibet van 1912 tot 1950 eindigde toen China het land bezette en in 1959 de ballingschap van de Dalai Lama en 80.000 van zijn volgelingen in het noorden van India dwong. Er volgden religieuze onderdrukking en de vernietiging van kloosters, en een constante toestroom van Chinezen heeft de Tibetanen geconfronteerd met buitenlandse culturele invloeden.

Andere inheemse volkeren van iGENEA

Joden Wikinger Kelten Germanen Basken alle inheemse volkeren

Dit is hoe de DNA-oorspronganalyse werkt

Eén salivamonster is voldoende om uw DNA te verkrijgen. De Steekproefcollectie is eenvoudig en pijnloos en kan thuis worden uitgevoerd. Gebruik de meegeleverde enveloppe om de monsters op te sturen.

Testkit bestellen
Testkit
monsters nemen

zeer eenvoudig en pijnloos thuis

Sturen van monsters

met de bijgevoegde enveloppe

uitkomst

online na ca. 6-8 weken

Analyse van je oorsprong
-10%