Arrow Downward Arrow Downward Close Close Done Done Cart Cart clock clock
iGENEA
Persoonlijk advies

Wij staan altijd voor u klaar! Neem contact met ons op via e-mail of Whatsapp.

Als u wilt dat wij u terugbellen, vul dan uw telefoonnummer in en hoe u te bereiken bent. Wij bellen u graag voor een persoonlijk gesprek.

info@igenea.com WhatsApp

Oude stam Roma - Voorouders en oorsprong

DNA-test bestellen

Waar is de oorsprong van de Roma?

De Roma zijn bekend onder een aantal namen: "Gypsy" (Duits), "Gitanes" (Frans), "Czigany" (Hongaars) en "Gypsy" (Engels). Ze worden ten onrechte toegeschreven aan een Egyptische oorsprong. In werkelijkheid komen de Roma uit het noordwesten van India. Ze spreken Romaans, een Indiase taal waarvan het woord "Roma" is afgeleid. Het betekent zoiets als "man" of "mensen". Een theorie verklaart de verdrijving van de groep uit India in de 11e eeuw met hun rekrutering als soldaten om islamitische indringers te bestrijden, maar door de eeuwen heen werden ze vervolgens achtervolgd tot in het Byzantijnse Rijk en tot in Zuidoost-Europa.

Wat is de cultuur van de Roma?

De Roma hebben lange tijd aan de rand van de samenleving geleefd, ook om discriminatie te voorkomen of omdat ze een migrantenleven leidden. Eeuwenlang reisden families door het land in kleurrijke paardenkarren en deden zaken die verenigbaar waren met hun soort nomadisme. Het waren paardenhandelaren, venters, knutselaars, muzikanten, waarzegsters en kermisexposanten.
In de loop der tijd hebben de Roma verschillende benamingen aangenomen, vaak afhankelijk van de heersende lokale traditie. Echter, hoewel ze vele riten van hun religie volgen, voegen ze er af en toe hun eigen riten aan toe. Zo komen de leden van de rooms-katholieke kerk elk jaar in mei bijeen in de Franse Rhône-delta om de Zwarte Sara, hun beschermheilige, te eren, hoewel de kerk haar niet erkent.

Wat is de recente geschiedenis van de Roma?

Vandaag de dag zijn de Roma in alle landen van Europa in de minderheid en hun aantal wordt wereldwijd op acht tot twaalf miljoen geschat. Precieze cijfers zijn niet bekend. Door hun lange geschiedenis van discriminatie zijn veel Roma nog steeds niet bereid om hun afkomst te onthullen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan een half miljoen Roma door de nazi's gedood. De communistische regimes hebben ook de Roma-cultuur onderdrukt.
Terwijl de geboortecijfers van andere etnische groepen in Europa dalen, stijgen die van de Roma. Sommige demografen voorspellen dat er tegen 2060 meer Roma in Slowakije zullen zijn dan Slowaken.

Andere inheemse volkeren van iGENEA

Joden Wikinger Kelten Germanen Basken alle inheemse volkeren

Dit is hoe de DNA-oorspronganalyse werkt

Eén salivamonster is voldoende om uw DNA te verkrijgen. De Steekproefcollectie is eenvoudig en pijnloos en kan thuis worden uitgevoerd. Gebruik de meegeleverde enveloppe om de monsters op te sturen.

Testkit bestellen
Testkit
monsters nemen

zeer eenvoudig en pijnloos thuis

Sturen van monsters

met de bijgevoegde enveloppe

uitkomst

online na ca. 6-8 weken

Analyse van je oorsprong
-10%